Reisetips en informatie

Museen

Museen


De musea in Worpswede – ervaar kunst op de plek waar zij is ontstaan!

De Barkenhoff, de Große Kunstschau, het Haus im Schluh en de Worpsweder Kunsthalle bieden een unieke kunstervaring, van de eerste schilders in Worpswede tot hedendaagse kunst. Alles over de musea van Worpswede en de actuele exposities vindt u op www.worpswede-museen.de.

Barkenhoff

Barkenhoff


De Barkenhoff is een ‘Gesamtkunstwerk’ van Heinrich Vogeler dat huis, tuin en kunst omvat. Het werk van de schilder, graficus, ontwerper en architect Vogeler (1872 – 1942) wordt getoond in een veelzijdige tentoonstelling in het woonhuis en atelier van deze medeoprichter van de kunstenaarskolonie in Worpswede. De tuin rondom het huis geeft een levendige indruk van het ‘eiland van de schoonheid’ waarvan de kunstenaar droomde.

Große Kunstschau Worpswede

Große Kunstschau


De Große Kunstschau vormt het hart van de architectonisch belangrijke Hoetger-Ensemble. Hier worden in een permanente tentoonstelling de beroemdste schilderijen van de eerste generatie schilders in Worpswede getoond. Het unieke expressionistische gebouw wordt aangevuld met het modernste museumgebouw in Worpswede dat onderdak biedt aan wisseltentoonstellingen en hedendaagse kunst.

Haus Tulipan im Schluh

Haus im Schluh


Wie de dorpskern uitloopt en de zandweg ‘Im Schluh’ inslaat, vindt het Haus im Schluh. Hier vormen twee romantische, oude Nedersaksische vakwerkhuizen een pittoresk ensemble. Naast volkskunst en prachtige kunstnijverheidsproducten, wordt hier ook een omvangrijke collectie werken en persoonlijke voorwerpen van Heinrich Vogeler gepresenteerd.

Kunsthalle


De Kunsthalle is een van de musea in Worpswede met een rijke traditie. De meesterboekbinder Friedrich Netzel stelde al vanaf het prille begin van de kunstenaarskolonie ruimte ter beschikking aan jonge kunstenaars voor hun exposities. Zijn zoon Friedrich bouwde in 1919 op de huidige locatie een nieuw huis waar hij museum, galerie en kunsthandel met elkaar verbond. Tijdens steeds wisselende tentoonstellingen staan hier meesterwerken van de kunst uit Worpswede in het middelpunt.