Reisetips en informatie

Turfship

Turfship


Vaartochten met een turfschip in het Teufelsmoor

Bent u graag op het water? Dan is een vaartocht met een turfschip echt wat bijzonders: vanaf het water geniet u van het Teufelsmoor en volgt u het spoor van de veenboeren die hier in de afgelopen eeuwen werkzaam waren. Over het landschap doen veel geheimzinnige verhalen de ronde. Aan boord van de zorgvuldig nagebouwde turfschepen is plaats voor 16 personen. Uw schipper vertelt onderweg graag verhalen uit vroeger tijden en hij legt uit wat de natuur hier zo bijzonder maakt.

Turfschepen waren tussen het midden van de 18e eeuw (toen de ontginningen begonnen) en het begin van 20e eeuw de enige vervoersmiddelen in het Teufelsmoor. De veenboeren deden er soms meerdere dagen over om Bremen en de Unterweser te bereiken, waar de turf als brandstof werd verkocht. Het waren vooral de 9,6 meter lange schepen, de zogenaamde ‘Halb-Hunt-Kähne’ (een ‘Hunt’ was een inhoudsmaat vergelijkbaar met 50 turfmanden) die op de rivieren en vaarten te zien waren. De zwarte eikenhouten schepen met hun bruine zeilen horen tot op de dag v an vandaag bij het landschap. Uiteraard kunt u een tocht met een turfschip ook combineren met andere leuke belevenissen, bijvoorbeeld een museumbezoek, rondleiding of wandeling.

De turfschepen varen van mei tot en met oktober. U kunt een hele boot afhuren of meegaan met een van de reguliere vaartochten. Bovendien zijn er speciale vaartochten, zoals barbecue-, lampion- en zonsopkomsttochten. Een overzicht van alle aanbieders van turfschiptochten findt u op www.torfkahn-teufelsmoor.de (alleen in het Duits verkrijgbaar).

Eén keer per jaar vindt de HammeNacht plaats, de turfschipnacht bij maanlicht. Dan varen ca. 20 turfschepen vanaf de late middag tot aan middernacht. Bij de diverse aanlegplaatsen kan lekker worden gegeten en wordt een gezellig amusementsprogramma aangeboden. Zodra het begint te schemeren, zorgen honderden lampions voor een heel bijzondere sfeer, zowel op het water als op het land.

HammeNacht
HammeNacht